piątek, 17 marca 2017

[Nowości wydawnicze] Marcowe nowości wydawnicze Edipresse Książki :)














"Bez cukru #kasiuniagotuje", Katarzyna Burzyńska-Sychowicz - entuzjastka zdrowego stylu życia, dziennikarka i prezenterka popularnych programów telewizyjnych, na co dzień realizuje swoją kulinarną pasję gotując dla całej rodziny. W swojej książce proponuje 67 przepisów na wypieki bez mąki oraz słodycze bez cukru i wyrzutów sumienia. 

Czy można rozpieszczać domowników słodkimi i dietetycznymi deserami? Czy to, co naturalne, zdrowe i pożywne może być równocześnie smaczne? Katarzyna Burzyńska-Sychowicz przekonuje, że tak! W tym celu w książce „Bez cukru #kasiuniagotuje” prezentuje aż 67 przepisów na słodkie ale też lekkie i zdrowe smakołyki, takie jak czekoladowa owsianka ze smażonym bananem, naleśniki z batata z czekoladowym wnętrzem czy wegańskie ciasto czekoladowe ze słonym karmelem. 

Pierwszy rozdział książki zatytułowany „O rety, omlety!” dedykowany jest temu prostemu daniu, które może być spożywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Część „Piękne miski” poświęcona jest śniadaniom, wyjaśniając m.in., jak szybko i wygodnie je przygotować, by dostarczyć sobie dawki energii na cały dzień. W rozdziale „Na okrągło” autorka proponuje oryginalne przepisy na naleśniki, a w „Przekąskach” czytelnik znajdzie 15 propozycji na małe i szybkie desery. Ostatnia część „Ciasta i basta” z pewnością przypadnie do gustu osobom, które gotowe są podjadać ten słodki smakołyk choćby prosto z blachy do pieczenia.

Na czytelników czeka także dodatkowy rozdział „Szczypta informacji”, w którym znajdują się wyjaśnienia związane m.in. proporcjami składników czy znaczeniem poszczególnych ikon występujących w książce. Przykładowa roślina w kole oznacza, że danie jest wegańskie a jej składniki są w 100% pochodzenia roślinnego. Każdy z przepisów uzupełniony został o fotografię potrawy, sposób jej przygotowania, informację o składnikach oraz dodatkowy komentarz.


„Bez cukru #kasiuniagotuje” to propozycja przygotowana z myślą o tych, którzy chcą gotować prosto, smacznie i zdrowo, a przy tym na słodko. Na tych, którzy sięgną po książkę Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz czeka wiele szybkich w przygotowaniu, pysznych i zdrowych słodkości dla całej rodziny. 







"Detoks dla opornych", Agnieszka Mielczarek - zastrzyk energii, pełna blasku skóra, smukła sylwetka, lepsze funkcjonowanie narządów wewnętrznych… To tylko kilka z wielu korzyści stosowania detoksu. Coach zdrowia i żywienia, a prywatnie żona Pascala Brodnickiego, prezentuje przepisy oczyszczające, wskazówki i zadania, które pomogą uzyskać wymarzony efekt. 


„Zasługujesz na wszystko” – przekonuje Agnieszka Mielczarek na pierwszej stronie swojej najnowszej książki. Coach zdrowia i żywienia, a prywatnie żona Pascala Brodnickiego, wyjaśnia, że w ciele otoczonym opieką rozwija się spokój, piękno, miłość do siebie i całego świata. W odpowiednim zadbaniu o ciało pomoże detoks, który stanowi źródło mocy, ma zbawienny wpływ na zdrowie i stan skóry. Detoks ułatwia organizmowi oczyszczanie się ze szkodliwych substancji znajdujących się w przetworzonym jedzeniu czy zanieczyszczonym powietrzu. Uruchamia także procesy wspomagające mechanizmy obronne, które chronią przed chorobami i nowotworami oraz spowalniają procesy starzenia. W książce „Detoks dla opornych” Agnieszka Mielczarek uspokaja, że nie chodzi o głodowanie i wyrzeczenia. Wręcz przeciwnie – detoks ma na celu dostarczyć organizmowi komplet enzymów, witamin, błonnika i minerałów, których brakuje w codziennej diecie, a które pozwalają organizmowi świetnie funkcjonować, nabrać sił do działania i poprawić nastrój. Okazuje się bowiem, że dzięki diecie, ruchowi oraz zwiększonej dawce relaksu umysł zaczyna funkcjonować na wyższych obrotach, przez co wzrasta kreatywność i jasność myślenia. 



Na początek Agnieszka Mielczarek wyjaśnia, co zatruwa nasz organizm. Wylicza m.in. używki, farmaceutyki, smog i nadmiar węglowodanów. Pomaga czytelnikom rozpoznać, czy oni także potrzebują detoksu. Wśród alarmujących objawów wymienia ciągły brak energii, wahania wagi, nietolerancje pokarmowe, częste infekcje czy roztargnienie. Radzi, jak krok po kroku przygotować się do oczyszczania, ile ono powinno potrwać, jak powinien wyglądać harmonogram detoksu, co zrobić, by przebiegł on jak najlepiej oraz dlaczego nie należy się karać, jeśli coś pójdzie niezgodnie z planem. 


Najważniejszym elementem detoksu jest odpowiednie odżywianie. Aby utrzymać odpowiednie tempo metabolizmu, należy jeść regularnie pięć małych posiłków dziennie, z czego dwa mogą stanowić koktajle lub soki świeżo wyciśnięte z warzyw i owoców. Należy za to zrezygnować z mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jajek i produktów mącznych zawierających gluten. Agnieszka Mielczarek proponuje harmonogram detoksu oraz dzieli się także przepisami na zdrowe, sycące i detoksykujące dania w sam raz na śniadanie, obiad, kolację, deser czy przekąskę. Warto spróbować sorbetu z banana, kawioru z alg, pasty z ciecierzycy i szczawiu, zupy krem z czosnku, pieczonych warzyw z sosem tahini, jarmużu z pomidorami czy musu z suszonych moreli. Nie zabrakło receptur na wody smakowe, które pomogą utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Na czytelników czekają również przepisy wprowadzające jajka, nabiał, ryby, pieczywo, gluten i mięso, np. tabule z kaszą kuskus i świeżymi ziołami czy sałatka z soczewicą i serem kozim. Wszystkie dania można włożyć do pudełka i zabrać ze sobą np. do pracy. 


Na końcu książki „Detoks dla opornych” Agnieszka Mielczarek umieściła zeszyt ćwiczeń motywacyjnych, który posłuży do nauki poznawania siebie, swoich wewnętrznych mechanizmów, wartości i sposobu funkcjonowania. Zadania, wizualizacje, tematy i pytania do przemyślenia pomogą nie tylko przejść przez detoks, ale też osiągnąć inne cele, zadbać o harmonię myśli i działań, poczuć się bezpiecznie i szczęśliwie. 






"Pyszna książka kulinarna", Beata Pawlikowska - to zbiór autorskich pomysłów podróżniczki na zdrowe i szybkie dania, znane z serii książeczek "Szczęśliwe garnki" i zbiorczego wydania "Szczęśliwe garnki EXTRA" w nowym wydaniu. Autorka po raz kolejny dzieli się wybranymi, ulubionymi przepisami w sam raz na cztery pory roku, Boże Narodzenie, Wielkanoc, chleb i ciastka.

Tytuł ukazał się 15 marca nakładem Edipresse Książki. 



Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży dookoła świata, ale także z zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotuje tylko z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Z jej prostych i szybkich przepisów powstaje jedzenie, które karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Autorka inspirację czerpie ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian. 


W „Pysznej książce kulinarnej” Beata Pawlikowska umieściła ponad 90 ulubionych przepisów. Dzięki temu wydaniu, miłośnicy zdrowego odżywiania będą mieli kolejną okazję spróbować specjałów znanej podróżniczki. Beata Pawlikowska udowadnia, że dania na Boże Narodzenie i Wielkanoc wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Na wigilijnym stole warto postawić zupę z zielonego groszku z kaszą i cukinią czy kapustę z czerwoną fasolą i orzechami, natomiast wielkanocne śniadanie to okazja do spróbowania soczewicy z brukselką i groszkiem czy jaglanki z marchewką i daktylami. Nie zabrakło także przepisów na ciastka, które można przygotować bez cukru, białej mąki i innych przetworzonych produktów. Algonkińskie ciastka z orzechami pecan, malinowe ciastka Apaczów czy poziomkowe ciastka jaskiniowców z pewnością świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser. Beata Pawlikowska udowadnia też, że samodzielne upieczenie prawdziwego chleba jest wbrew pozorom proste. Dzieli się przepisami na naturalny zakwas oraz na różnorodne chleby: jęczmienny z cebulą i ziołami czy jaglano-migdałowy. 

Autorka „Pysznej książki kulinarnej” podkreśla, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych, lokalnych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami i orzechami pecan czy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Latem warto korzystać z fasolki szparagowej, z której powstanie pyszna zupa jarzynową z kaszą. Jesienią można rozgrzewać się fasolą z kminkiem i brokułami, zupą paprykową z soczewicą czy dynią z pomarańczami i dzikim ryżem. Natomiast na zimę, kiedy trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa, Beata Pawlikowska proponuje gulasz z warzyw z fasolą i ciecierzycą oraz brukselkę z ziemniakami i cząbrem. 

Wszystkie przepisy opatrzone są listą niezbędnych składników oraz opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu z przygotowaniem potraw poradzą sobie wprawieni miłośnicy gotowania, jak i początkujący adepci sztuki kulinarnej. Całość zilustrowana jest autorskimi, barwnymi zdjęciami Beaty Pawlikowskiej z propozycją podania potrawy. 








"Dobre uczennice zostają topmodelkami", Małgorzata Leitner - co zrobić, by zostać modelką znaną na całym świecie? Jak skutecznie połączyć naturalne piękno i talent z trudnym rzemiosłem? Małgorzata Leitner, znająca świat mody od podszewki i na co dzień reprezentująca topowe modelki, dzieli się swoim doświadczeniem. 


Małgorzata Leitner jest znaną i cenioną w świecie modelingu właścicielką agencji Avant Models. Na co dzień reprezentuje interesy znanych topmodelek m.in. Joanny Krupy, Zuzanny Bijoch, Magdy Mielcarz i Anny Jagodzińskiej, natomiast jej agencja jest oficjalnym partnerem słynnego programu Top Model, odsłaniającego kulisy zawodu. Prowadzi szkołę modelek oraz doradza, jak osiągnąć sukces zarówno w okresie szczytu kariery zawodowej, jak i później. 

Książka „Dobre uczennice zostają topmodelkami” została podzielona na 10 rozdziałów: 


„Przygotowanie do bycia modelką”,

„Pierwsze kroki w drodze na szczyt”,

„Umowa pomiędzy modelką i agencją”,


„Przykazania profesjonalnej modelki”,

„Sztuka pozowania”,

„Jak przygotować się do castingu”,

„Słowniczek pojęć używanych w modelingu”,

„ Trener gwiazd poleca”,

„Social media i wizerunek – ich waga w Twojej karierze”,

„ Podsumowanie”. 

W każdym z nich Małgorzata Leitner przekazuje czytelnikom tajniki zawodu, które poznawała przez lata pracy w branży, a przy tym udostępnia szereg praktycznych porad. 

„Dobre uczennice zostają topmodelkami” to praktyczny przewodnik po świecie modelingu dla dziewczyn i… ich mam. Dokąd się zgłosić, kiedy, co robić, kiedy dostaje się propozycję współpracy? Gdzie szukać swojej szansy? Jak dostrzec sygnał ostrzegawczy?
- Małgorzata Leitner

Książka stanowi cenny zestaw wiedzy, szczególnie ważną, jeśli marzy się o karierze w zawodzie modelki. Okazuje się, że do osiągnięcia sukcesu nie wystarczy bowiem jedynie uroda – nawet ta niekonwencjonalna ceniona przez niektórych projektantów. By sprawdzić się w świecie modelingu, trzeba posiadać wiele wypracowanych umiejętności. Małgorzata Leitner przytacza m.in. pozowanie, znajomość branżowego żargonu czy języka angielskiego. Dbanie o dobry sen, umiejętne budowanie relacji i stała gotowość do wysiłku – zarówno psychicznego, jak i fizycznego – to tylko niektóre z wymaganych kwalifikacji. W pracy na planie zdjęciowym, wybiegu czy castingu doceniana jest także umiejętność pracy w zespole czy stała gotowość do rozwoju. Zawód modelki tylko z pozoru wydaje się łatwy i przyjemny. W rzeczywistości jest to ciężka praca od świtu do nocy, połączona z częstymi podróżami, wymagająca dużej samodzielności i dyscypliny oraz całkowicie pochłaniająca czas.

Małgorzata Leitner mówi wprost: nie uroda, nie wzrost, nie figura, a charakter decyduje, że spośród miliona anonimowych dziewcząt wybija się ta jedna – i zostaje TOPMODELKĄ.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz