„Kuchnia dla całej rodziny” Kamila Szczawińska. Wiosennie i zdrowo na talerzach :)






Wydawnictwo Edipresse Książki

Ilość stron: 256

Nowość wydawnicza

Książkę znajdziecie:





O tym, że lubię pichcić wiecie już od jakiegoś czasu. Nie ukrywam, że sprawia mi to ogromną radość i satysfakcję. Dlatego, jeśli mam tylko taką możliwość chętnie sięgam po różne książki kucharskie. Chętnie sprawdzam niektóre z nowych przepisów, oferowanych przez autorów tych książek. Wyczytuję z nich wiele cennych porad i rad, dowiaduję zawsze czegoś nowego, inspirującego. W dziedzinie kulinarii nastała ostatnio moda na bycie eko, czyli na przygotowywanie posiłków zdrowych, pełnowartościowych, ale z tanich, ogólnodostępnych składników. Funkcjonowanie naszego organizmu zależy w dużej mierze od diety jaką stosujemy na co dzień, krótko mówiąc, od tego co jemy. Znam osobę, która kiedy tylko dowiedziała się o tym, że jest chora na glejaka, zmieniła dietę, nie poddała się żadnej operacji i cieszy się wspaniałą kondycją, żyje normalnie, jakby w ogóle nie była chora. To dowodzi tylko temu, że wręcz wszystko zależy od tego, co i jak jemy, bo dokładnie tak samo wtedy funkcjonuje nasz organizm. 

Kamila Szczawińska jest jedną z najsłynniejszych polskich modelek, które biegały po największych wybiegach świata mody. Pracowała chociażby dla Chanel, Yves Saint Laurent, Diora, Armaniego czy Gucciego. Jak sama w książce opowiada, w jej domu rodzinnym, w kuchni rządziła mama i to od niej przejęła kulinarne zdolności, nauczyła się wielu przepisów na zdrowe i pożywne posiłki. Ważnym, stałym elementem każdego obiadu była np.. zupa:

„Gotowania zup nauczyła mnie moja mama, dla której był to podstawowy i obowiązkowy posiłek. Mogło nie być drugiego dania, ale na brak pierwszego moja mama nie pozwalała sobie nigdy. Miłością do zup zaraziłam swoje dzieci, które często, ku mojemu rozbawieniu, zamiast zapytać, co będzie na obiad, dopytują: „Mamo, jaka dziś będzie zupa?”




Kamila Szczawińska przygotowała dla czytelników ponad sto przepisów na zupy, które w przeważającej części są to zupy – kremy, sałatki i surówki oraz koktajle, soki, lemoniady. Są to przepisy, które zachwycają przede wszystkim kolorem, smakiem, zapachem i wyglądem. Zupy – kremy mają jedną zaletę, są naprawdę pożywne, można najeść się samym tym daniem. Przepisy autorki są bardzo elastyczne, tzn. można komponować sobie składniki według własnego uznania, smaku i chęci. Wiadomo przecież, że każdy lubi co innego. Jedni wolą potrawy bardziej wytrawne, pikantne, a inni słodsze. Kilka z przepisów proponowanych przez autorkę, wykonuję na co dzień. Jednak, nie ukrywam, że mam wielki apetyt na takie trochę inne. Skorzystam na pewno.








W książce „Kuchnia dla całej rodziny” każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy na dania lekkie, pyszne, ale przede wszystkim zachęcające kolorem, wyglądem, zapachem. To też propozycja przepisów, które nie są skomplikowane, a przy ich przygotowywaniu mogą pomóc nam dzieci. 









Ja polecam!


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu:


Komentarze

Popularne posty