piątek, 16 czerwca 2017

„Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego” Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Arkadiusz Ciołkowski








Wydawnictwo PZWL

Ilość stron: 128

Nowość wydawnicza, którą znajdziecie:



Nic dziwnego, że w dobre dwa miesiące po pojawieniu się na rynku wydawniczym publikacja zyskała miano „Bestsellera”, wszak dla takich laików jak ja jest nie tylko przystępnie opracowana, ale co najważniejsze, i na co zwracam zawsze w pierwszej kolejności uwagę przy tego typu książkach – napisana jest prostym, nieskomplikowanym, zrozumiałym dla przeciętnego odbiorcy językiem. To ważne, bo żeby móc stosować zaproponowane przez autorów terapie, trzeba zrozumieć, w jaki sposób je przygotować i do czego właściwie mają nam służyć.


To, że zioła zyskują coraz większe zastosowanie w medycynie, to zasługa ich nieprzeciętnych właściwości, których preparatom syntetycznym często brakuje. Ale, jak autorzy zaznaczają, zioła mają tylko wspomagać nasze leczenie, a nie być terapią zastępczą, czy jednokierunkową. Mogą one przede wszystkim pomóc w zwalczaniu prostych dolegliwości, ale też stanowić uzupełnienie leczenia chorób przewlekłych. I jak to w życiu, mają one swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja jestem zdania, że to co pochodzi bezpośrednio od natury, jest raczej lepszym rozwiązaniem w pierwszej kolejności, bo po leki syntetyczne można sięgnąć w każdej chwili. 





Publikacja ta została skierowana do określonej grupy odbiorców, cierpiących na dolegliwości i choroby układu pokarmowego i na tym się skupia. Dostarcza bowiem nie tylko tradycyjnych, ale też nowoczesnych receptur ziołowych, opartych i uzupełnionych o doświadczenie i wiedzę akademicką, czyli połączeniu teorii z praktyką, którą przez lata wypracowywali autorzy książki. Zaś ich wiedza, zawarta w publikacji ma posłużyć zarówno tym, którzy leczą, jak i tym, którzy interesują się ziołami i wykorzystują je tylko dla własnych potrzeb zdrowotnych.





W książce opisano poszczególne dolegliwości i choroby układu pokarmowego, t.j choroby jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelita cienkiego i grubego, wątroby i dróg żółciowych, trzustki, czy innych chorobach, dolegliwościach, jak odbijanie, refluks, niestrawność, zaparcia, itp., zwracając szczególną uwagę na krótkim opisie choroby, po przepisy na płukanki ziołowe, herbatki z mieszanek ziół, maceraty itp. Szczególną uwagę należy przywiązać do zawartych w ramkach uwag, które skupiają się na wskazówkach i radach oraz przeciwwskazaniach, ze względu na mieszanie ze sobą różnych ziół, co działając na jedno może zaszkodzić drugiemu. Autorzy przykładają również baczną uwagę do tego, by w zioła zaopatrywać się u sprawdzonych sprzedawców, w aptekach, czy specjalnych sklepach zielarskich. 


Współcześnie medycyna wraca i zaczyna dostrzegać głębszą rolę ziół w życiu każdego człowieka, bowiem jesteśmy wzajemną symbiozą, nawzajem się wypełniamy, a leki pochodzenia naturalnego niekiedy spełniają znaczniejszą rolę niż te pochodzenia chemicznego. Jednak w dużej mierze rezultat leczenia można uzyskać tylko dzięki odpowiedniej znajomości ich działania, a szczególnie dawkowania. Ta publikacja jest nie tylko ciekawa, ale napisana prosto, przejrzyście, zrozumiale, a oto przecież w tym właśnie przypadku chodzi.



Polecam!


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu:




2 komentarze:

  1. Ależ piękne zdjęcia i cieszy, gdy książka trafia do właściwego odbiorcy.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za te słowa i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń