[Z cyklu - zainspiruj się Bałkanami] Kadaif lub arbuz na rauszu, czyli pora na gwiazdy deseru w stylu bałkańskim :)







Kochani!

Zaczęliśmy od śniadań po bałkańsku, dzisiaj pora na deser. Wszystkie inspiracje kulinarne przygotowuje dla Was Skarlet, współautorka wielu książek o Bułgarii, która pokazuje ten kraj z niecodziennej strony, czego nie znajdziecie w najlepszych przewodnikach turystycznych.

Zapraszam na stronę autorki: https://dobulgarii.wordpress.com/

Życzę Wam przyjemnej siesty poobiedniej i słodkiej, inspirującej lektury :)





"Gwiazdy bałkańskiego deseru"


Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki
Czy zdarzają się Wam takie chwile? Zjedliście smaczny obiad w miłym towarzystwie. Czujecie się trochę rozleniwieni, wydaje się, że i czas biegnie wolniej... I właśnie wtedy pojawia się deser, jakby wiedział, który moment wybrać, żeby wymusić na nas niespieszne delektowanie się.

Bałkańskie smakołyki deserowe toną w słodkich syropach. „Bardzo słodkie” to chyba za mało powiedziane, bo jeśli ja używam tego określenia (każdy, kto mnie zna wie, że uwielbiam słodkości, a łyżeczka w mojej kawie staje na baczność po wsypaniu cukru), to nienadużywający kalorycznego produktu, posłużą się mocniejszymi słowami. 

Gwiazdy bałkańskiego deseru to: 

- bakława czyli cieniutkie jak papier blaty (filo), przełożone masą orzechową (płaty filo są bardzo uniwersalne, są podstawą do przygotowania wielu potraw, między innymi królowej bałkańskiego śniadania, o której pisałam w części 1)

Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki

- tułumbiczki (rodzaj pączków, także mocno nasączonych syropem), 


- kadaif (wygląda jak bardzo cienki, splątany makaron; ciasto robi się z mąki i wody ze szczyptą soli, a następnie wyciska na obracający się, podgrzany, metalowy blat w kształcie koła).


Bakława

Składniki:

Ciasto:

płaty filo 500-600 g

2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

200 g masła

2 jajka

½ szklanki cukru


Sposób przygotowania:

Rozbić jajka z cukrem i masłem, dodać orzechy mielone, mieszać. Na 3-4 płaty ciasta położyć masę ( i tak układać naprzemiennie) lub podzielić płaty na pół, ułożyć całą masę w środku, między nimi. Pokroić na porcje. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 st. do osiągnięcia złotego koloru.

Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki



Syrop:

1 kg cukru + 3-4 szklanki wody + 2-3 cukry waniliowe + sok z 1 cytryny – zagotować,

zalać ciasto i pozostawić na 1 godzinę (po godzinie, jeśli syrop nie został wchłonięty można go odlać do garnka, zagotować i zalać ciasto); serwować następnego dnia.




Bardzo popularny na Bałkanach jest łokum (rahat łokum) – słodkie kostki o różnych smakach.


Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki



Świetnym deserem w upalny dzień jest arbuz na rauszu lub arbuz pokrojony w kostkę z dodatkiem sera typu feta (także pokrojonego w kostkę).


Arbuz na rauszu

Składniki:

1 mały arbuz pokrojony w kostkę (500-600 gram)

½ pęczka świeżej mięty (odpowiednik ½ pęczka koperku)

2-4 limonki

150 gram cukru

100 ml anyżówki – Ouzo (grecka nazwa) Mastika (bułgarska nazwa)



Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki


Sposób przygotowania:

Arbuza ułożyć w salaterce. Zetrzeć na tarce skórkę z umytych limonek, wycisnąć sok z limonek. W garnku lekko podgrzać (do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia): sok z limonek, cukier, pokrojone drobno łodyżki mięty. Zdjąć z ognia, dodać skórki z limonki, ochłodzić do temperatury pokojowej i przecedzić. Polać arbuza alkoholem i syropem, ozdobić listkami mięty.




Popularnymi ciasteczkami są orehovki (nazwa bułgarska) / kurabiedes (nazwa grecka).


Zdj. nadesłane
Z prywatnego albumu autorki



Kurabiedes 

Składniki:

200-220 g zmielonych orzechów 

220 g cukru (1 szklanka)

4 białka (z jajek średniej wielkości) + 1 łyżeczka cukru 

kilka kropel zapachu rumowego lub waniliowego (esencji)

Do ciasteczek można dodawać barwniki spożywcze do ciast, kakao. 


Sposób przygotowania:

Orzechy zmielić z cukrem (ok. 100 g) lub użyć zamiennie ok. 100 g cukru pudru. Do białek dodać cukier (1 łyżeczkę), w czasie ubijania dodać pozostały cukier, ubić sztywną pianę.

Dodać pozostałe składniki i bardzo delikatnie wymieszać. Łyżką lub rękawem cukierniczym układać na papierze do pieczenia płaskie krążki, powinny mieć średnicę 4-5 cm, po upieczeniu mają kształt kapelusza grzyba. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 stopni, najlepiej przy włączonym podgrzewaniu góra i dół, do czasu aż ciasteczka staną się suche (jak bezy), po dotknięciu nie mogą się przyklejać do palca; dobry efekt osiąga się także piekąc ciasteczka dłużej w temperaturze ok. 110 stopni.







Życzę smacznego i zapraszam, jeśli macie ochotę poznać ludzi mieszkających na Bałkanach, jeśli chcecie poznać atmosferę tego niezwykłego krańca Europy, zajrzyjcie do książki „A w bałkańskim kociołku” – do relacji z naszego codziennego życia i podróży. (www.dobulgarii.blogspot.com)









Komentarze