[Z cyklu - Zainspiruj się Bałkanami] "Każde miejsce i każda historia ma swój smak" Skarlet :)





Kochani!

Czas na kolejny odcinek letnich inspiracji kulinarnych przygotowanych przez Skarlet, współautorki książek o magicznej Bułgarii. Też nieraz tak macie, że pewne smaki, czy zapachy przywołują z Waszej pamięci charakterystyczne miejsca i ludzi z nimi związanych? Ja na przykład tak mam. Zapach chleba nieodłącznie będzie mi się kojarzył z babcią. Dlatego też nauczyłam się go piec.

Dzisiaj Skarlet przygotowała dla Was wpis specjalny w klimacie naszego grillowego "sportu narodowego" :)

Zapraszam Was do lektury, życząc wspaniałych inspiracji.


"Każde miejsce i każda historia ma swój smak" 


Każde miejsce i każda historia ma swój smak. Każda, nawet prosta potrawa, ma swoją historię, którą musisz poznać, jeśli chcesz, żeby Twój umysł poczuł atmosferę miejsca, z którego przywędrował nowy smak. Tylko wtedy zrozumiesz jego wyjątkowość. 

Napisałam te słowa w książce „Bałkański kalendarzyk” i wyjaśniają one dlaczego opisując nasze życie i podróże po Bałkanach, dodaję kilka lub kilkanaście przepisów na charakterystyczne potrawy z tego regionu. 

Czasem smaki i zapachy wywołują wspomnienia. Przenoszą nas do świata dzieciństwa, na ważną randkę... Chyba każdy z nas miewa chwile, w których nagle pojawiają się obrazy z przeszłości. Są też smaki przywołujące z pamięci konkretne miejsca.


Bułgarski Nesebar to kropka na morzu połączona z lądem wąskim przesmykiem, na którym mieszczą się dwa pasy ruchu dla samochodów i biegnący obok chodnik. Nikt nie wie czy ten wąski pasek jest dziełem ludzi czy natury. Mamy tu swoje ulubione potrawy, które prawie zawsze zamawiamy i nawet wtedy kiedy jemy je daleko od tego miejsca, towarzyszy im błękit tutejszego nieba przeglądającego się w morzu i delikatny szum fal. 

Suwłaki przenosi mnie do greckiego miasta, nad Morze Egejskie. Niektóre tutejsze domy usadowiły się jak widzowie w amfiteatrze. Nie przeszkadzają sobie w patrzeniu na morski pejzaż. 





Suwłaki to grecka nazwa potrawy popularnej na całych Bałkanach, uznawanej za emblematyczną dla kuchni greckiej 

Składniki: 

1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego na małe kawałki 

Oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano 

1 cytryna przekrojona na 4-6 części (do pokropienia sokiem już gotowej potrawy) 


Sposób przygotowania: 

Mięso można tylko natłuścić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, posypać oregano i piec na grillu; Można też przygotować marynatę (oliwa z oliwek (+-10-12 łyżek), sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu, 2 płaskie łyżeczki oregano - wymieszać), ułożyć w marynacie kawałki mięsa, wymieszać i pozostawić na minimum 2-2,5 godziny. 

Kawałki mięsa nadziewać na druty do szaszłyków; piec na grillu. 

Suwłaki podawać z kawałkiem cytryny, chlebkiem z grilla i sałatką (przepis poniżej).



Chlebek z rozmarynem

Składniki:

1 łyżka letniej wody

1/6 ze 100-gramowego opakowania drożdży 

2 łyżeczki cukru

500 gram (3 szklanki) mąki

1 łyżeczka soli

1,5 szklanki letniej wody

½ - 1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Wymieszać lekko: wodę, rozkruszone drożdże i cukier; pozostawić na 10 minut.

Dodać mąkę, sól, wodę, rozmaryn; mieszać łyżką do osiągnięcia jednorodnej masy; pozostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. 

Szklane, żaroodporne naczynie (lub formę do ciasta) o średnicy 20 cm wysmarować oliwą (dobrze jest podgrzać naczynie w piekarniku przed włożeniem ciasta); włożyć ciasto.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni; wstawić ciasto; piec 40-50 minut w temperaturze 160-170 stopni. 

Zimny chleb pokroić na kromki, tuż przed podaniem opiec je na grillu (ok. 1 min. z każdej strony). 




Dodatek do suwłaki - Sałatka jogurtowa z ogórkiem i miętą 

1 kubeczek gęstego bałkańskiego/greckiego jogurtu 

Sól do smaku 

1 mały ogórek starty na tarce 

2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 

Kilka drobno pokrojonych listków mięty 

1 łyżka oliwy z oliwek 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać; pozostawić w lodówce na 15-20 minut. 

Smacznego! 


„Bałkański kalendarzyk”, którego fragmenty zacytowałam, to nowa książka, jeszcze niewydana. Więcej cytatów znajduje się na stronie autorskiej „Bałkany znane i nieznane” (www.dobulgarii.wordpress.com). Zapraszam.




Na koniec proponuję, żebyście przenieśli się na 4 minuty do Grecji. Posłuchajcie buzuki i Yiannis’a Parios’a śpiewającego „Ta vasana mou eva fortio”, popatrzcie na grecki taniec i Greków cieszących się chwilą. Mam nadzieję, że poczuliście atmosferę gorących Bałkanów?





Smacznego, miłych inspiracji :)


Wszystkie zdjęcia zamieszczone we wpisie są nadesłane przez autorkę, pochodzą z  Jej prywatnego albumu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

„Piłeczki w palcach żonglerów. Opowieść oparta na faktach z życia pracowników korporacji farmaceutycznych” Artur Zygmuntowicz. O korporacjach prawdziwie...

„Lustro i inne opowieści” Lucyna Mijas

„Przed wyrokiem” Wiesław Hop. Los i przeznaczenie rzucają nami w miejsca, w których jesteśmy najbardziej potrzebni...