[Z cyklu zainspiruj się Bałkanami] "Smak bałkańskiego lata" Skarlet :)







Kochani!

Kolejna odsłona cyklu "Zainspiruj się Bałkanami", którą to w całości przygotowuje dla Was Skarlet, współautorka książek o magicznej Bułgarii. Wspólnie ze Skarlet przygotujemy dla Was kilka odcinków poświęconych kuchni letniej. Podsunęłam pomysł, który miał być odnośnikiem naszego "narodowego sportu", jakim jest grillowanie. Bułgarzy również grillują, nawet cały rok, jak się okazuje, ale mają też wiele innych, inspirujących dań, które przygotowują specjalnie latem.

Zainspirujcie się Bałkanami. Oddają głos Skarlet





Smak bałkańskiego lata 


„Każdy tutejszy region ma swój Kanion Wodospadów i nie są one do siebie podobne. Z gęstych lasów ze zwieszającymi się lianami przenosiliśmy się do skrajnie różnego królestwa dziko rosnących fig, laurowiśni i pięknie kwitnących rododendronów. Spacerowaliśmy po czarnej, skamieniałej lawie wulkanicznej, której sąsiadkami są białe i szare skały, „za chwilę” przeistaczające się w pomarańczowy klif. Wszędzie spotykamy kolorowe ptaki i żółwie, które jak przystało na mieszkańców Bałkanów, spieszą się powoli. Działa tu tajemnicza siła przyciągająca nie tylko nas.” 




Rozłożyste drzewo figowe znalazło dla siebie wsparcie tuż przy wejściu do jaskini 



Już pierwszego dnia mojego pobytu na Bałkanach, ta kolorowa kraina zawróciła mi w głowie. Czułam, że to nie jest przelotny romans. Mój mąż potrafił sprawić, że każda kolejna odsłona bałkańskiej układanki robiła na mnie wrażenie. Poznawałam też nowe smaki. Niektóre zestawienia wydawały mi się wręcz zadziwiające. Arbuzy czy winogrona ze słonym serem zupełnie nie pasowały do siebie... dopóki nie spróbowałam. W winogronowe liście zawija się tu gołąbki i nie jest to jedyna potrawa, do której się je stosuje (świeże lub z zalewy solnej). 




Mam dziś dla Was trzy propozycje. Pierwsza to letnia sałatka. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Umyte i osuszone winogrona posypuje się pokruszonym lub startym na grubej tarce bałkańskim serem typu feta i danie jest gotowe. Do tej podstawowej wersji można dodać pokruszone orzechy włoskie i na przykład liście rukoli. 


"Ryż z winogronowymi liśćmi i sosem jogurtowym"

Ryż 

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 

2 szklanki ryżu 

Sól do smaku (my dodajemy 1 płaską łyżeczkę na szklankę ryżu) 

15 średniej wielkości świeżych liści winogron (liście umyć, zrolować i pokroić w wąskie paski; można je zastąpić liśćmi z zalewy solnej) 

4 szklanki wody 

Szczypta tymianku 

Płaska łyżeczka pieprzu 

Na dno garnka wlać oliwę, wsypać ryż, dodać sól; podgrzewać cały czas mieszając do czasu, aż ryż się zeszkli (ok.1-2 minuty). Włożyć liście winogron; zalać wodą; dodać tymianek i pieprz. Garnek przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie wodę (+-40 minut). 



Sos jogurtowy 

1 kubeczek gęstego bałkańskiego/greckiego jogurtu 

Szczypta soli 

2 ząbki drobno posiekanego czosnku 

Pieprz do smaku 

2 łyżeczki drobno pokrojonego świeżego koperku (można go zastąpić suszonym) 

1 łyżka oliwy z oliwek 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać; pozostawić w lodówce na 15-20 minut. 

Sos świetnie pasuje także do gołąbków zawijanych w liście winogron. 





Panierowane kwiaty dyni 

Kwiaty obtacza się w rozbitym jajku zmieszanym z bułką tartą i solą. Podsmaża się je krótko (ok. 1 minutę z każdej strony) na małej ilości rozgrzanej oliwy. Ilość panierki zależy od tego ile mamy kwiatów. Na 1 jajko dodaje się pół łyżeczki bułki tartej i sól (do smaku). 


Życzę smacznego! 

Cytat na wstępie jest fragmentem mojej książki „A w bałkańskim kociołku” Notatki z podróży po krańcu Europy, jeśli macie ochotę na więcej zapraszam na stronę „Bałkany znane i nieznane” www.dobulgarii.wordpress.com





Komentarze