[Z cyklu - Zainspiruj się Bałkanami] "Knajpki, wino, miłość..." Skarlet :)




Kochani!

Osiemnasta podróż do bałkańskiej kuchni. Nasz cotygodniowy odcinek przygotowywany przez Skarlet, dzisiaj jest o kawarmie. Dosyć proste, szybkie i z listy składników wnioskując, syte danie, które zadowoli każdego. Zanim jednak spojrzycie na przepis, słów kilka od autorki - ciekawostki o Morskiej Stolicy Bułgarii.

Życzę inspirującej lektury!

"Knajpki, wino, miłość..."

W Varnie, na brzegu morza
Varna jest nazywana w Bułgarii Morską Stolicą. W 1937 roku polecano ją także z powodu licznych kasyn i dancingów. Polskich turystów informowano: „Życie w Warnie kipi szumnie, bujnie i wesoło”. Prawie dwa tysiące lat temu, mieszkaniec miasta, bywalec term, które były wtedy centrum życia towarzyskiego, kazał wyryć na swoim nagrobku słowa: „Łaźnie, wino, miłość - rujnują nasze ciało. Tworzą życie: łaźnie, wino, miłość.” Dziś możnaby powiedzieć: knajpki, wino, miłość...

Tak samo jak przed dwoma tysiącami lat, tak samo jak przed prawie stu laty, tętni życiem ciągle ta sama część Morskiej Stolicy. Położona na brzegu Morza Czarnego, na wysokości 80 m n.p.m., pełna jest kafejek, barów, restauracji, sklepów i hoteli . Wieczorem ma się wrażenie, że ruch pieszych w okolicy starej dzielnicy jest jednokierunkowy (w stronę przybrzeżnej alei). 


Tutejsze restauracje serwują między innymi popularne w Bułgarii danie – kawarma. Przyrządzana jest w glinianym garnku lub w małych glinianych miseczkach, w których się ją podaje.


Kawarma serwowana w restauracji
Składniki:

3-5 łyżek oliwy z oliwek

700-800 gram pokrojonego mięsa wieprzowego (lub cielęciny lub mięsa kurczaka) lekko posolonego 

2 drobno pokrojone cebule 

6-7 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę

2-3 pokrojone papryki 

2 obrane ze skórki pomidory

pół szklanki wina 

1 łyżeczka czubricy (lub cząbru) 

papryka słodka (ok. 1 łyżeczka) 

przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Sposób przygotowania: 

W wymienionej kolejności wkładać kolejne składniki do naczynia (gliniany garnek może zastąpić naczynie żaroodporne), piec w piekarniku (w temperaturze 170-180 stopni) do miękkości mięsa (ok. 45-55 minut).




Cytaty są fragmentami książki „Bułgaria znana i nieznana. Z Ruse do Varny”. Więcej na stronie „Bałkany znane i nieznane” www.dobulgarii.wordpress.com

Zapraszam!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

[Przedpremierowo] „Wierszyki dla dzieci” Jakub Narloch

„Przed wyrokiem” Wiesław Hop. Los i przeznaczenie rzucają nami w miejsca, w których jesteśmy najbardziej potrzebni...

[Audiobook. Patronat medialny] „W maratonie życia” Anna Harłukowicz-Niemczynow. Życie to rodzaj maratonu, w którym tylko od nas zależy, jak rozłożymy sobie jego oddechy, gdzie poszukamy właściwych proporcji, by odnaleźć samego siebie i poczucia własnej godności...