[Z cyklu - zainspiruj się Bałkanami] Odziedziczyły urodę księżniczki - opowieść o magicznych Rodopach Skarlet





Kochani!

Natchnione jesienną aurą wraz ze Skarlet wracamy do cyklu, w którym macie okazję zainspirować się magią Bułgarskich miejsc, tradycji, ludzi, smaków i zapachów. Dzisiaj sałatka z fasoli. Ale... najpierw trochę klimatu bałkańskiego.



Tracka księżniczka Rodopa i jej ukochany przybrali imiona bogów: Hery i Zeusa. Ta wielka zuchwałość musiała być ukarana. Ona została zamieniona w piękny łańcuch górski, nazwany od jej imienia Rodopy. On stał się pasmem Hemus. Na wieki rozdzieliła ich płynąca między nimirzeka Hebros. 

Tak zaczyna się moja książka o górach, które odziedziczyły urodę księżniczki. Mają też w sobie delikatność i nie brakuje im fantazji. Opowieści o Rodopach zatytułowałam „Magiczne góry”, bo tak o nich myślę. Wydaje się, że unoszą się nad nimi jakieś fluidy, które uzależniają i powodują, że każdy kto był tu raz, chce wrócić. – Magiczne miejsce – napisał kilka dni temu mój Czytelnik, który je odwiedził. – Rodopa płanina zadziałała – pomyślałam i wcale nie byłam zdziwiona. 

Rodopy otoczone aurą tajemniczości oferują dziewiczą przyrodę, niezwykłe formacje skalne i zapierające dech podziemne królestwo. Turysta doświadcza tu uczucia przenoszenia się w czasie w obszarze historycznym i kulturowym. We wsiach i miasteczkach, swoich wyznawców na przemian nawołują do modlitwy kościelne dzwony i głos muezina.


W atmosferę Rodopów wpisują się ich pełni życzliwości mieszkańcy, pielęgnujący legendy o magicznych górach. Miejscowe panie twierdzą, że niepowtarzalny jest smak potraw przygotowanych z rosnących tu produktów. Jednym z nich jest smilianska fasola hodowana w tutejszym specyficznym klimacie na wysokości 800-900 metrów n.p.m. 




Sałatka z fasoli 

Składniki: 

1 szklanka fasoli 

1 cebula 

1-2 łyżki oliwy z oliwek 

Sok z połowy cytryny 

Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czubrica (górska odmiana cząbru) lub tymianek 

Sposób przygotowania: 

Fasolę ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzić. 

Kiedy przestygnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, czubricę (odmiana cząbru) lub tymianek. Wymieszać. 

Do sałatki z fasoli można dodać łyżkę lutenicy (przepis na lutenicę jest w 20 artykule cyklu Wśród świętych źródeł i skalnych rzeźb
Smacznego!




Wspomniałam o Rodopach, bo książka o nich ubrała się w nową szatę. A jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć kilka rodopskich pejzaży, znajdzie je tu:

https://dobulgarii.wordpress.com/2018/11/05/romantyczna-wycieczka-w-rodopy/ 

Fragmenty książki są w zakładce „Rodopy – magiczne góry” (na górze strony; pełen tytuł książki: „Bułgaria znana i nieznana. Magiczne góry”). 
 Zapraszam.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

„Piłeczki w palcach żonglerów. Opowieść oparta na faktach z życia pracowników korporacji farmaceutycznych” Artur Zygmuntowicz. O korporacjach prawdziwie...

„Lustro i inne opowieści” Lucyna Mijas

„Przed wyrokiem” Wiesław Hop. Los i przeznaczenie rzucają nami w miejsca, w których jesteśmy najbardziej potrzebni...